Damfotboll och dess historia
Att det har sett väldigt olika ut för män och kvinnor genom tiderna råder det inget tvivel om. Sport har ansetts vara för killar, och ingenting som tjejer borde ägna sig åt. Damfotbollen har genomgått en resa från att inte ens få spela till att ha miljonpublik – men det är en lång bit kvar. Här är damfotbollens resa genom tiden.
Första matchen i England 1895
Denna matchen var den första officiella och stora fotbollsmatchen för damer. Det fanns bara ett lag, och det hette British Ladies Football Club. I och med att det inte fanns något motståndarlag fick laget dela in sig i två lag för att kunna spela.
Matchen hade blandade reaktioner. Många tyckte att det var spännande och roligt att damerna äntligen tog plats på fotbollsplanen – men alla delade inte denna positiva åsikt. Det skrevs till och med i medierna att damfotbollen var ett hot mot de manliga idealen i sporten som de ansåg vara för män. Året därpå tog pengarna i klubben slut och damerna tvingades sluta spela.
Intresse för damfotboll under andra världskriget
Under andra världskriget var det en stor del av männen i England som skickades ut i kamp. Detta lämnade plats för kvinnorna att ta över både jobb och sport. Många av männen som hade fabriksjobb brukade spela fotboll på rasten, och så blev det även för kvinnorna. En fabrik startade ett lag som hette Dick, Kerr’s Ladies FC.
1917 spelades en match inför tiotusen åskådare och de vann med 4–0 över Arundel Coluthard Factory. Spelarna lockades till laget genom en erbjudan om att få jobb på fabriken, något som var ovanligt för kvinnor.
1917 var även året då den första kända matchen i damfotboll spelades i Sverige. Det var Lindesbergs kvinnliga fotbollsklubb som spelade, dock mötte det ett herrlag.
1918 Spelades den första matchen mellan två damlag. Det var Stockholms kvinnliga Idrottsklubb som mötte ett lag som hade satts ihop för matchen.
1918 fanns det runt 150 damlag runt om i England.
1920 slog damerna publikrekord när de hade hela 53 000 åskådare på plats. Det var Dick, Kerr’s och St Helens Ladies som möttes under publikvrålet.
1921 bannlystes damfotbollen. Damerna var så framgångsrika att männen blev rädda att kvinnorna skulle bli mer populära än männen. Detta gjorde att FA stoppade damfotbollen genom att inga damer fick spela på de stora fotbollsplanerna. Det i sin tur betydde att de inte kunde spela några större matcher och inte få några intäkter. Damfotbollen försvann, återigen.
1971 upphävdes FAs förbud mot damfotbollen.
Svenska damfotbollen idag
Utvecklingen för kvinnor i samhället går framåt. Både när det kommer till jobb men också när det handlar om sport. Kvinnor tillåts ta mer och mer plats inom sporten, men än är vi inte riktigt där. Idag finns det visserligen kvinnor som kan livnära sig på fotbollen, men då handlar det om spelare i landslag. De andra kvinnliga spelarna behöver vanligtvis ha ett jobb vid sidan av fotbollen, eller bli sponsrade av sponsorer.
Över en miljard tv tittare under fotbolls-VM för damer
2019 spelade damerna fotbolls-VM i Frankrike. Detta kom att bli första gången som ett dammästerskap tog sig över gränsen för en miljard tittare. 1,2 miljarder personer världen över kollade. 2,48 miljoner svenskar kollade när Sveriges damlandslag tampades om bronset.
Det var något speciellt med det här året. Detta VM hade fått mer medial uppmärksamhet innan det började, och rapporteringen var likgiltig med den som görs inför och under ett VM för herrar. Fler krogar än vanligt visade matcherna och folket samlades för att titta tillsammans. Fotbolls VM för damer 2019 går till historien och har blivit en stor målstolpe i damfotbollens historia.
I och med de starka tittarsiffrorna blev det mycket skriverier om varför kvinnorna fick så dåligt betalt, när intäkterna uppenbarligen var höga. Det talas alltid om att kvinnorna inom idrotten har lägre betalt eftersom att de har färre åskådare, vilket genererar mindre intäkter. Men när det kommer till detta fotbolls VM visade det sig inte stämma alls. Damernas låga intäkter kontra de höga tittarsiffrorna gick inte riktigt ihop, och många damspelare tog upp en kamp om detta.
Målet är inte nått för damfotbollens historia
Det är en lång bit kvar innan kvinnorna är på samma nivå som herrarna i fotboll. Och med detta menas inte nödvändigtvis spelarnivån, utan allting runt omkring. Synen på kvinnor som utför sport håller på att förändras och förbättras. Utvecklingen går framåt, men vi är inte i mål än. Men med några fler succé VM, som VM 2019, så kommer det att gå snabbare. Damfotbollen har haft många bakslag och det återstår att se hur nästa VM i fotboll för damer blir.